Het belang van een omheining voor paarden

Landbouwkundig materiaal Blog

Omheining voor paarden

Wanneer je een paard hebt die los rondom het huis of op een land loopt en graast, dan is het nodig het gebied te voorzien van een omheining. Dit is voor zowel paard als de buurt veilig, zodat er geen ongelukken gebeuren, met alle verschrikkelijke gevolgen van dien. Daarnaast ben jij als eigenaar altijd verantwoordelijk voor de eventuele schade die je paard maakt. Er is veel keuze uit een omheining voor paarden. Sommige omheiningen zijn heel goed, maar dikwijls worden er omheiningen gebruikt die absoluut niet geschikt zijn, waardoor het paard zichzelf kan verwonden. Het is dus belangrijk om goed na te denken over welke omheining je wilt en het meest geschikt is voor je paard.


Prikkeldraad

Dit soort omheining voor paarden wordt in Nederland nog heel vaak toegepast. Je ziet ze niet alleen als een omheining voor paarden, maar ook voor runderen en ander vee. Vaak zijn deze omheiningen ook nog voorzien van een stroomdraad om de dieren af te schrikken. Dit soort omheining is voor een paard absoluut niet aan te raden. Paarden mogen graag met hun hoofd boven het prikkeldraad uitkomen, waardoor zij hun vacht aan het prikkeldraad kunnen verwonden. Mocht het prikkeldraad los zitten, dan is het zelfs mogelijk dat een paard dit prikkeldraad om zich heen gewikkeld krijgt en daardoor nog meer gewond raakt. Ook kan prikkeldraad gaan roesten, waardoor de roest in het gras en water terecht kan komen.


Ursusdraad

Ursusdraad is een gaas die met behulp van houten, metalen of betonen palen een omheining vormen. Het ursusdraad kan verschillende afmetingen hebben, afhankelijk van de dikte van de draad. Er wordt hier meestal een gaas met vierkant openingen gemaakt. Hoewel dit gaas beter is dan prikkeldraad, is ook ursusdraad niet aan te raden. Een paard zal regelmatig over de grond gaan rollen en er is dan een kans dat hij met een been in het gaas vast blijft zitten. Hij zal zich er meestal uit kunnen redden, maar wel met de nodige schade aan zowel hemzelf als het gaas.


Houten palen met dwarsbalken

Dit is verreweg de beste omheining voor paarden. Daarnaast past een houten omheining ook veel beter in het landschap en is het stevig, duurzaam en veilig voor het paard. Je plant om ongeveer elke twee a drie meter een houten paal in de grond en verbind de palen met drie of vier latten. Eventueel kun je hierover weer een dwarslat monteren. Als je hardhout hiervoor gebruikt, kan het paard er ook niet op bijten en zul je het amper hoeven te onderhouden. Ook de toegangspoort tot de weide kan je in deze stijl uitvoeren.

Kijk voor een omheining voor paarden op Arfman.

Delen  

8 februari 2018

Blog over agrarische toepassingen

Wanneer je nooit met agrarische bedrijven in aanraking bent geweest, dan kan de markt voor agrarische toepassingen best wel nieuw zijn. Toch staat Nederland vol met agrarische bedrijven die volop van agrarische toepassingen gebruik maken. Je kan dan denken aan producten om dieren mee te voederen, maar ook kunstmest of andere producten om graslanden te bewerken en te onderhouden. Maar ook grotere toepassingen vallen hieronder, waaronder koel- en warmtesystemen, voor in stallen, zodat het vee onder de juiste temperatuuromstandigheden verzorgd kan worden. En natuurlijk doet ook de agrarische sector aan innovaties. Zo worden bijvoorbeeld drones tegenwoordig ook veel ingezet, zodat agrarische ondernemers, gemakkelijk hun hele landgoed van boven kunnen inspecteren. Om het kaf van het koren te scheiden, ben ik deze blog begonnen waarin ik interessante artikelen schrijf over de bedrijven die binnen deze sector van grote belang zijn.