Een korte introductie in kunststof lassen

Landbouwkundig materiaal Blog

Kunststof lassen

Het lassen van kunststof lijkt veel op de klassieke wijze, zoals vaak met het lassen van metalen gebeurt. Toch zijn er voor kunststof lassen verschillende technieken, vaak gebaseerd op een bepaalde soort kunststof. Een bepaalde lastechniek is voor dat soort kunststof dan vaak de beste oplossing. Sommige technieken zijn vrij simpel, maar sommige technieken vereisen een bepaalde vakkennis en kennis om met bepaalde apparatuur om te gaan. De Jongh Pipesystems staat voor echte vakkennis. 

Welke kunststoffen zijn geschikt?

Niet iedere kunststofsoort is geschikt voor kunststof lassen. De kunststoffen die het meest geschikt zijn voor kunststof lassen zijn thermoplasten. Thermoplast wordt het meest gebruikt voor toepassingen waarin plastic gebruikt is en is een zachtere vorm van kunststof, dat smelt bij verhitting. Voorbeelden van thermoplasten zijn PE, PVC en PP. Elk van deze plasticsoorten kan gebruikt worden bij een bepaalde toepassing, zoals plastic zakken of zelfs siliconenkit. Soms is het mogelijk dat bij het kunststof lassen, de delen alleen verhit worden, zodat ze ineensmelten, maar dikwijls is er een lasdraad nodig. Het is belangrijk dat een lasdraad dan van dezelfde thermoplast is als de te lassen onderdelen.

Lastechnieken voor kunststof lassen

Draadlassen

Draadlassen is een vrij gemakkelijke lastechniek en je hebt er ook geen groot gereedschap bij nodig. Het enige wat je nodig hebt is een lasföhn en een lasdraad. Met de lasföhn worden de te verbinden delen en de lasdraad verhit, zodat ze plastisch worden. De lasdraad wordt dan in de naad tussen de verbindingen gelegd en in de zachte delen van de onderdelen gedrukt, zodat ze samensmelten. 

Extrusielassen

Met een extrusielasmachine wordt via een lasmond de lasdraad plastisch gemaakt, waarna deze onder druk van de lasmond in de naden van de onderdelen gedrukt wordt. Ondertussen maakt de lasmachine ook de onderdelen heet, zodat het goed samengesmolten wordt. Deze methode is vooral geschikt om dikkere kunststof delen met elkaar te verbinden.

Ultrasoon lassen

Ultrasoon lassen is niet gebaseerd op verhitting van de kunststof delen door een warmtebron, maar door trillingen. Een bundel met ultrasone geluidstrillingen zorgt ervoor dat kunststof delen met elkaar verbonden worden via zogenaamde laspunten. Het resultaat laat deze laspunten wel zien. Daarom is dit een goede techniek voor niet-zichtbare toepassingen, die snel gelast moeten worden.

Stomplassen

Om grote kunststof platen met elkaar te verbinden is stomplassen de ideale techniek. Er hoeft geen lasdraad gebruikt te worden, het lasapparaat is krachtig genoeg om de platen op dusdanige wijze te verhitten dat zij enkel door verhitting in elkaar versmelten. De dikte van de kunststof platen die aan elkaar gelast kunnen worden kan variëren van 3 tot 30 millimeter. Stomplassen geeft een ijzersterk resultaat, waarbij de sterkte van de verbinding niet onder doet voor de rest van het materiaal.

Delen  

20 maart 2018

Blog over agrarische toepassingen

Wanneer je nooit met agrarische bedrijven in aanraking bent geweest, dan kan de markt voor agrarische toepassingen best wel nieuw zijn. Toch staat Nederland vol met agrarische bedrijven die volop van agrarische toepassingen gebruik maken. Je kan dan denken aan producten om dieren mee te voederen, maar ook kunstmest of andere producten om graslanden te bewerken en te onderhouden. Maar ook grotere toepassingen vallen hieronder, waaronder koel- en warmtesystemen, voor in stallen, zodat het vee onder de juiste temperatuuromstandigheden verzorgd kan worden. En natuurlijk doet ook de agrarische sector aan innovaties. Zo worden bijvoorbeeld drones tegenwoordig ook veel ingezet, zodat agrarische ondernemers, gemakkelijk hun hele landgoed van boven kunnen inspecteren. Om het kaf van het koren te scheiden, ben ik deze blog begonnen waarin ik interessante artikelen schrijf over de bedrijven die binnen deze sector van grote belang zijn.